ابهام جنسی یک مطلب خیلی مهمی است که می بایست پزشکان اطفال و دیگر پزشکان با کودکانی که سر و کار دارند، آشنای نسبی به آن پیدا کنند. در کتاب های کلاسیک ۴ نوع ابهام جنسی تعریف شده است که یکی از آنها هرمافرودیت کاذب پسرانه می باشد، به این معنی که کودک علی رغم اینکه حاوی کروموزوم های پسرانه (XY,46) است اما ظاهر دستگاه تناسلی خارجی به صورت دخترانه یا به صورت آلت کوچک خود را نشان می دهد و در داخل لگن به جای رحم و تخمدان، بیضه ها قرار گرفته اند.
تشخیص این قبیل کودکان حتی در دوره نوزادی و قبل از هر گونه استفاده از امکانات پاراکلینیک به سادگی انجام پذیر است. توجه می شود متخصص نوزادان و کودکان در معاینه نوزادان، دستگاه تناسلی نوزادان را معاینه کرده و اگر به جای دو سوراخ (Orifice) فقط یک سوراخ وجود داشته باشد باید به این بیماری شک کرد و با انجام آزمایشات تکمیلی و سونوگرافی تشخیص را قطعی نمود.
در صورتی که دستگاه تناسلی خارجی کاملا دخترانه باشد علی رغم داشتن کروموزوم های پسرانه در شرایط فعلی تبدیل ایشان به پسر نبوده و می بایست در سن ۵ سالگی ضمن برداشتن بیضه ها با استفاده از قسمتی از روده بزرگ برای بیمار مجاری تناسلی (واژن) ایجاد کرده و ایشان در سن بلوغ با استفاده از هورمون های زنانه رشد سینه پیدا می کند و به عنوان دختر می تواند ازدواج کند اما امکان تولید مثل از ایشان مقدور نخواهد بود.
در نوع دوم که دارای دستگاه تناسلی پسرانه ناقص (هیپوسپادیازیس و کردی) می باشند، می توان اینان را به پسر واقعی با انجام عمل های (جراحی اصلاح کردی + ترمیم هیپوسپادیازیس + ایجاد مجرای ادراری و پایین آوردن بیضه) به یک پسر واقعی تبدیل نمود.
رویش مو در آنها مانند دیگر پسران می باشد چون دارای هورمون های آندروژن و تسترون هستند و در صورتی که به موقع عمل شوند و بیضه ها آسیب ندیده باشند امکان تولید مثل برای آنها مقدور بوده و مانند یک پسر واقعی به زندگی خود ادامه می دهند.
دو بیمار که در پایین به آنها اشاره شده است از گروه دوم بوده و هم اکنون مانند یک پسر به زندگی خود ادامه می دهند و در فکر ازدواج با دختر مناسب با توجه به شرایط زندگی خود هستند.
در ادامه فعالیت پزشکان فوق تخصص و جراح اطفال در استان های محروم که توسط موسسه محکم (موسسه حمایت از کودکان با ناهنجاری های مادرزادی) صورت می گیرد، یک دختر ۱۸ ساله در یاسوج با مراجعه به دکتر دلشاد در معایناتی که در همان شهر انجام گرفت از رویش مو در صورت مشخص شد کروموزوم های این دختر که در سال آخر در موسسه دخترانه قرار داشت پسرانه بوده (XY,46) بوده و دارای دستگاه تناسلی خارجی پسرانه ناقص (هیپوسپادیازیس و کردی) و فاقد دهانه واژن بوده است.
در سونوگرافی شکم به جای رحم و تخمدان دو عدد بیضه داشت با اعلام این مطلب به والدین که فرزندشان در حقیقت پسر است و نه دختر و انجام آزمایشات تکمیلی در تهران توسط فوق تخصص غدد تصمیم گرفته شد، ایشان (ف.ق) باید به جنسیت پسر تبدیل گردد. از آنجایی که فعالیت دکتر دلشاد در بندعباس در بیمارستان کودکان برای بستری ایشان مناسب بود به همین ترتیب در بیمارستان شهید محمدی بستری گردید و در دو مرحله عمل آلت تناسلی از آن حالت خارج و مجرای ادرار به طول ۱۴ سانتی متر برای ایشان ایجاد گردید.
این بیمار کاملا از لحاظ روحی و روانی و خواسته های جنسی به سر بوده ولی تاکنون تشخیص داده نشده بود. بیمار با لباس دخترانه وارد بیمارستان شد و با لباس پسرانه از بیمارستان مرخص گردید و هم اکنون به عنوان یک پسر با روحیه بسیار خوبی برخوردار و مشغول به ادامه تحصیل می باشد.
بیمار دوم در ظاهر دختر خانم ۲۰ ساله از شهر حاجی آباد هرمزگان بوده و با همین شکایت به دکتر دلشاد و بندرعباس مراجعه نمود. با انجام معاینات دستگاه تناسلی خارجی ایشان حالت (هیپوسپادیازیس و کردی) شدید داشت و بررسی کروموزومی و هورمونی نشان دهنده (XY,46) و افزایش هورمون های مردانه در سونوگرافی و MRI به جای رحم و تخمدان دو بیضه در لگن قرار داشت.
با مشاوره با متخصص غدد در تهران تصمیم گرفته شد ایشان نیز (ز.ر) به پسر تبدیل گردد، با موافقت خود والدین اولین عمل در بیمارستان شهید محمدی انجام و ضمن اصلاح کردی و پایین آوردن بیضه ها حالت پسرانه ظاهری ایجاد شد و ایشان که با لباس دخترانه بستری شده بود، با لباس پسرانه مرخص گردید. در مرحله دوم عمل که ۴ ماه بعد انجام گرفت مجرای ادراری به طول ۱۴ سانتی متری برای ایشان در همان بیمارستان انجام گرفت.
نظرات کاربران