تهران - میدان ونک خیابان صانعی پلاک 50 طبقه 4 واحد 14
  • تلفن تماس 88662603-88888891(021)

  • آدرس ایمیل

هر آن چیز که باید در خصوص بیماری مادرزادی در نوزادان بدانید

بیماری در نوزادان

یکی از دغدغه‌های خانم‌های باردار، نگرانی در خصوص احتمال نقص فرزندشان است. این مشکل برای همه افراد اتفاق نمی‌افتد، اما بهتر است آگاهی خود را در این زمینه افزایش دهند تا نگرانی‌های بی‌مورد در این زمینه کاملا برطرف شود. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا عوامل موثر و توضیحات کامل دراین‌باره برای شما کاملا ذکر شود.

آشنایی با نقص نوزادان هنگام تولد

منظور از نقص هنگام تولد، در واقع زمانی است که جنین در رحم مادر در حال شکل‌گیری است، بیشتر نقص‌ها در سه ماه اول بارداری رخ می‌دهد. نقص ایجاد شده، می‌تواند هم بر ظاهر جنین و هم بر عملکرد او تاثیر بگذارد.

برخی از نقایص می‌تواند به‌شکل شکاف لب یا مشکلی جدی‌تر، مانند مشکلات قلبی در نوزادان مشاهده شود. اینکه بگوییم نقص ایجاد شده تا چه حد در زندگی نوزاد تاثیر می‌گذارد، بستگی به آن دارد که کدام عضو از بدن درگیر بوده و شدت مشکل ایجاد شده چقدر است.

درمان بیماری مادرزادی در نوزادان

چه عواملی منجر به نقص مادرزادی در نوزادان می‌شود؟

علت تمامی مشکلاتی که هنگام تولد ایجاد می‌شود، مشخص نیست، اما به‌طور کلی متخصصان برخی از عوامل را شناسایی کرده‌اند که می‌تواند بر نقص جنین تاثیرگذار باشد، در ادامه تمامی موارد را برای شما ذکر خواهیم کرد:

ژنتیک

ممکن است یکی یا چند ژن تغییر کند و ژن جهشی داشته باشند که مانع از عملکرد صحیح جنین می‌شود، به‌عنوان مثال سندرم ایکس شکننده، به‌دلیل مشکلات ژنتیکی در افراد رخ می‌دهد.

همچنین در رابطه با برخی از نقص‌هایی که ایجاد می‌شود، ممکن است یک ژن یا چندین ژن‌ از بین بروند و منجر به مشکلاتی در جنین شود.

کروموزوم

در بعضی مواقع ممکن است برخی از کروموزوم‌ها از بین بروند، در این مواقع سندرم ترنر ایجاد می‌شود. در نوع دیگر که کروموزوم اضافی وجود دارد، سندرم داون در جنین ایجاد می‌شود.

مصرف برخی از داروها یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و مواد سمی

به‌عنوان مثال، مصرف الکل می‌تواند منجر به اختلال در جنین شود.

عفونت‌های دوران بارداری

وجود عفونت‌هایی همراه با ویروس زیکا در دوران بارداری می‌تواند نقص جدی را در مغز جنین ایجاد کند.

کمبود مواد مغذی

عدم مصرف فولیک‌اسید قبل از بارداری یا طی بارداری می‌تواند یک عامل مهم و جدی در نقص لوله عصبی در جنین باشد.

چه افرادی بیشتر در معرض تولد نوزادانی با بیماری مادرزادی هستند؟

برخی از عوامل می‌تواند احتمال اینکه مادر، فرزندی با نقص مادرزادی به دنیا بیاورند، افزایش دهد که در ادامه به‌طور کامل برای شما ذکر خواهیم کرد:

  • مصرف دخانیات مانند سیگار، مصرف الکل و از این قبیل مواد مضر
  • داشتن برخی از مشکلات، مانند چاقی و دیابت کنترل نشده قبل و طی بارداری
  • مصرف برخی از داروهای خاص
  • سابقه خانوادگی

(جهت جلوگیری از بیماری‌های مادرزادی با پزشک جراح اطفال مشورت کنید تا اقدامات لازم برای جلوگیری از اینگونه مشکلات انجام گیرد)

  • بالا بودن سن مادر

(خانم‌هایی که بالای ۳۴ سال اقدام به بارداری می‌کنند)

بیماری مادرزادی در نوزادان

نقص‌های مادرزادی چگونه تشخیص داده می‌شوند؟

پزشک متخصص که مراقبت‌های طی بارداری را انجام می‌دهد با انجام برخی از آزمایشات، می‌تواند نقص ایجاد شده را در بارداری تشخیص دهد، برخی از مشکلات ایجاد شده در بارداری را می‌توان تشخیص داد، به همین جهت توصیه می‌شود مراقبت‌های دوران بارداری باید انجام گیرد؛ زیرا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
سایر مشکلات دیگر ممکن است تا هنگام تولد در سونوگرافی و دیگر آزمایشات خود را نشان ندهد و تا زمان تولد خود را آشکار کنند. در نهایت تمامی مشکلات مادرزادی را نمی‌توان در طی بارداری تشخیص داد.

نقص‌های مادرزادی چگونه تشخیص داده می‌شود؟

نوزادانی که با نقص مادرزادی متولد می‌شوند، اغلب نیاز به درمان و مراقبت‌های ویژه‌ای دارند، همانطور که می‌دانید نقص‌های ایجاد شده و مشکلات در نوزادان متفاوت است، بسته به نقص مادرزادی تصمیم گیری می‌شود، چه نوع درمانی برای نوزادان انجام گیرد.
درمان‌هایی که ممکن است برای این کودکان در نظر گرفته شود شامل موارد زیر است:

  • جراحی
  • دارو
  • فیزیوتراپی
  • ابزارهای کمکی
  • گفتاردرمانی

جهت رفع مشکل برخی از نوزادان باید چندین نوع درمان، توسط متخصصین مختلف برای آنها انجام گیرد تا بتوان مشکل ایجاد شده را به‌طور کامل برطرف کرد.

بیماری مادرزادی

آیا می‌توان از مشکلات مادرزادی در کودکان جلوگیری کرد؟

هیچ اقدام قطعی برای جلوگیری از نقص مادرزادی وجود ندارد، اما با توجه به برخی از نکات می‌توان تا حد زیادی از ایجاد چنین مشکلاتی جلوگیری کرد:

  • در هر لحظه که متوجه بارداری خود شده‌اید، باید مراقبت‌های بارداری را تحت نظر پزشک جراح اطفال خود انجام دهید.
  • روزانه باید ۴۰۰ میلی‌گرم اسیدفولیک مصرف شود، در صورت امکان باید قبل از بارداری شروع به مصرف آن کنید.
  • از مصرف الکل و سیگار کشیدن خودداری شود.
  • قبل از مصرف هر دارویی باید با پزشک خود مشورت کنید تا بتوان از هرگونه مشکلات احتمالی جلوگیری کرد. چه داروی گیاهی، چه داروی شیمیایی باشد.
  • آگاهی خود را جهت جلوگیری از ایجاد عفونت در دوران بارداری افزایش دهید.
  • اگر بیمارهای خاصی دارید، بهتر است قبل از بارداری به فکر درمان و کنترل آن باشید.

کلام آخر

احتمال نقص یا بیمارهای مادرزادی ممکن است در هر خانم بارداری وجود داشته باشد، اما برخی از شرایط می‌تواند احتمال این مشکل را در افراد افزایش یا کاهش دهد. با رعایت و توجه به نکاتی که پزشک متخصص اطفال در این خصوص ذکر می‌کند، می‌توان بارداری موفق و بدون مشکلی را برای مادران رقم زد.

مطالب مرتبط

نظرات کاربران