اوریون یک بیماری ویروسی مسری است که غدد بزاقی جلوی گوش را درگیر میکند که به این غدد پاراتیروئید گفته میشود. علائم ناشی از اوریون در کودکان شامل تورم در گلو و فک است.
هنگامی که کودک مبتلا به اوریون عطسه یا سرفه میکند به راحتی به دهان، بینی و گلو منتقل میشود. علاوه بر این، این ویروس میتواند در سطوحی مانند دستگیره در، ظروف غذا و لیوانها زنده باقی بماند.
زمانی که کودک دیگری به این سطوح دست بزند و سپس دست خود را در دهان یا بینی خود بکند ویروس به آسانی منتقل خواهد شد.
اگر کودکی نزدیک فرد مبتلا به اوریون باشد و واکسن اوریون را نیز نزده باشد بیشتر از سایر کودکان در معرض خطر این بیماری قرار خواهد داشت.
بروز علائم بین ۲ تا ۳ هفته پس از تماس با ویروس در فرد طول میکشد. گاهی برخی از کودکان هیچ علائمی ندارد یا علائم بسیار خفیفی را تجربه میکنند.
شایعترین علائم ناشی از اوریون به شرح زیر است:
علائم اوریون میتواند مانند سایر بیماریها باشد. به همین جهت توصیه میشود که هر زمان کودک شما مبتلا به هریک از این موارد شد حتما در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید.
زمانی که به پزشک فوق تخصص و جراح اطفال مراجعه میکنید در خصوص علائم و سابقه سلامتی کودک سوالاتی را خواهد پرسید.
پزشک معاینات فیزیکی را برای کودک شما انجام میدهد. گاهی ممکن است برای تشخیص دقیقتر آزمایش بزاق یا ادرار جهت تایید تشخیص انجام شود.
درمانی که برای کودکان در نظر گرفته میشود بسته به علائم، سن و سلامت هر فرد متفاوت است. علاوه بر این به شدت بیماری نیز بستگی خواهد داشت. آنتی بیوتیک برای درمان این بیماری تجویز نمیشود.
هدف از درمان این است که علائم ناشی از این بیماری تسکین داده شود. بهطور کلی راهکارهای درمانی که در نظر گرفته میشود شامل موارد زیر است:
این نکته را فراموش نکنید که نباید به کودک زیر ۶ ماهه خود ایبوپروفن دهید مگر اینکه پزشک دستور دیگری برای درمان داشته باشد.
آسپرین از دیگر موارد ممنوعه است که باید به خاطر داشته باشید چرا که مصرف آسپرین در کودکان باعث بیماری جدی به نام «سندرم ری» میشود.
عوارض ناشی از اوریون در بزرگسالان بیشتر از کودکان رخ میدهد. این موارد میتواند شامل عوارض زیر باشد:
نوعی التهاب غشایی است که مغز و نخاع را میپوشاند. در اغلب مواقع پس از مدتی چنین مشکلی برطرف خواهد شد.
این عارضه التهاب مغز است، اکثر کودکان نیز بهبود پیدا میکنند.
نوعی التهاب در بیضههاست که منجر به درد در بیضهها میشود. در موارد نادر این عارضه ممکن است منجر به ناباروری شود.
این التهاب در سینهها ایجاد میشود.
ایجاد التهاب در تخمدان است که ممکن است منجر به درد شکم و استفراغ شود.
ایجاد التهاب در لوزالمعده است.
گاهی ممکن است منجر به از دست دادن شنوایی شود.
ایمنی در برابر ویروس اوریون در واکسنهای ترکیبی در سرخک، اوریون و سرخجه (MMR) قرار داده شده است. کودکانی که یکبار مبتلا به اوریون شدهاند، در ادامه زندگی در برابر این بیماری ایمن خواهند شد.
واکسن MMR در دو دوز تجویز میشود. اولین دوز بین سنین ۱۲ ماهگی تا ۱۵ ماهگی و دوز دوم بین ۴ تا ۶ سالگی تجویز میشود.
جهت جلوگیری از شیوع اوریون به دیگران:
اگر فرزند شما پس از مراجعه به پزشک پس از مدتی با چنین مواردی مواجه شد مجددا به پزشک اطلاع دهید:
نظرات کاربران