در این مقاله قصد داریم در خصوص یکی از عارضههای احتمالی، یعنی مسمومیت غذایی اطلاعات بیشتری در اختیار شما برای مراقبت از کودکتان قرار دهیم.
هر مشکل که برای کودکان ایجاد شود، برای والدین نگرانکننده است و در صورتی که اطلاعات کافی در خصوص مشکلات مختلف نداشته باشند، نگرانی آنها دو چندان میشود.
قطعا والدین به دلایل مختلفی با مسائلی مانند اسهال مداوم، استفراغ در ماشین و دیگر مشکلات این چنینی در کودک خود مواجه میشوند، این علائم و نشانهها همیشه به این منظور نیست که کودک شما دچار مسمومیت غذایی شده است.
معمولا مسمومیت غذایی کودکان با خوردن غذا یا آشامیدن آب آلوده به باکتری، ویروس، انگل یا سموم ایجاد میشود. احتمال ایجاد این عارضه در هر فردی وجود دارد؛ اما، در کودکان زیر ۵ سال بیشتر است؛ زیرا در این سنین سیستم ایمنی کودکان توانایی برای مقابله با ویروس و باکتریها را ندارد.
علاوه بر این، در کودکان اسید معده زیادی وجود ندارد که بتوانند کاملا مواد غذایی را تجزیه کنند یا حتی میکروبها را به طور کامل از بین ببرند.
در کودکان همانند بزرگسالان میبایست علائم ناشی از بیماری برطرف شود تا بتوانند حال عمومی خوبی داشته باشند. به همین جهت در خصوص مسمومیت غذایی در کودکان نکات و اطلاعاتی وجود دارد که باید بدانید.
معمولا زمانی که کودکان دچار مسمومیت غذایی میشوند، علائم را پس از ۳۰ دقیقه تا ۲ روز پس از خوردن مواد غذایی آلوده مشاهده خواهید کرد. علائم ناشی از این بیماری به شرح زیر است:
زمانی که فردی از غذایی یا آبی مصرف کند که آلوده باشد، دچار مسمومیت غذایی میشود. بهطور کلی مواد غذایی و مایعاتی که هنگام تهیه و نگهداری آلوده میشوند، به این صورت است:
در اغلب مواقع بدون هیچ درمانی کودک شما بهتر و درمان میشود؛ اما، اگر شاهد علائم مسمومیت غذایی در کودک خود هستید با متخصص و جراح کودکان در میان بگذارید. به طور مثال اگر کودک شما پس از نوشیدن آب یا هر مواد غذایی قادر به نگه داشتن آن نیست و دچار کمبود آب شده است، نیاز به مراجعه به پزشک و دریافت سرم باشد.
در صورتی که درمان به موقع صورت گیرد، منجر به تنظیم الکترولیتها خواهد شد. الکترولیتها مانند سدیم و پتاسیم هستند که وظایف مختلفی از جمله تنظیم نگه داشتن ضربان قلب تا کنترل میزان آب را در بدن دارند.
در خصوص مسمومیت غذایی شدید ناشی از باکتریهای خاص، مانند لیستریا ممکن است کودک شما نیاز به مصرف آنتی بیوتیک داشته باشد. به طور کلی در صورتی که کودک شما بهدلیل باکتری دچار مسمومیت غذایی شده باشد، نیاز به مصرف هیچ دارویی ندارد، مگر اینکه سیستم ایمنی ضعیفی داشته باشد.
همچنین اگر کودک بهدلیل انگل دچار مسمومیت غذایی شده باشد، برای درمان او دارو تجویز میشود؛ اما برای درمان مسمومیت غذایی ناشی از ویروسها داروی خاصی برای درمان این مورد وجود ندارد.
کودکان ممکن است سریعتر از بزرگسالان دچار کم آبی در بدن شوند. به همین منظور والدین باید مایعات زیادی به کودکان خود بدهند. به این نکته توجه داشته باشید که نباید مایعاتی مانند شیر، کافئین و نوشیدنیهای گازدار به کودکان خود بدهید.
به نکات زیر جهت مراقبت خود از کودکتان هنگام مسمومیت غذایی توجه داشته باشید:
توجه به نکات زیر میتواند برای شرایط کودک شما نیز تاثیرگذار باشد:
اگر چنین علائمی ناشی از کم آبی در کودک خود مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید:
نظرات کاربران