بی اختیاری ادرار از بین رفتن کنترل یا تخلیۀ غیرارادی مثانه تعریف میشود. به آن شبادراری نیز گفته میشود. این بیماری میتواند در اثر عوامل مختلف ایجاد شود و در نوزادان و کودکان نوپا، کاملا طبیعی است و از آنها انتظار نمیرود که بتوانند کنترل کامل مثانه را داشته باشند. هرچه کودکان بزرگتر میشوند، توانایی کنترل مثانۀ خود را بیشتر پیدا میکنند. هنگامی که سن کودک بالاتر میرود و هنوز کنترل کامل مثانهاش را ندارد، در این حالت میگوییم که کودک دچار شبادراری شده است. شبادراری میتواند در طول روز یا شب اتفاق بیفتد و ناامیدکننده باشد. اما مهم است که صبور باشید و به یاد داشته باشید که این تقصیر فرزند شما نیست و روشهای بسیاری برای درمان شبادراری و کمک به فرزند شما وجود دارد.
بسیاری از کودکان ممکن است هر از گاهی دچار شبادراری شوند و نسبت به دیگر کودکان، دیرتر بیاموزند که مثانۀ خود را کنترل کنند. برخی کودکان ۳ تا ۵ ساله ادرار را با اختیار خود در مثانه نگه میدارند، به این خاطر که توالت را دوست ندارند و این شایعترین علت شبادراری در آنهاست.
بی اختیاری ادرار که در طول روز اتفاق میافتد.
بی اختیاری ادرار که در طول شب اتفاق میافتد و رایجترین نوع شبادراری است.
این اتفاق، زمانی میافتد که کودک، در ابتدای آموزش کنترل مثانه است و هنوز نتوانسته کنترل کامل را داشته باشد.
این در شرایطی است که کودک، کنترل مثانه را آموخته و در طی دورهای هم توانسته کنترل کامل را داشته باشد، اما پس از آن، دوباره دچار بی اختیاری ادرار میشود.
شبادراری ممکن است دلایل بسیاری داشته باشد. علت آن اغلب مشخص نیست و ممکن است، به دلیل یکی از این عوامل باشد:
برای تشخیص عوامل شبادراری فرزندتان، اطلاعات کافی را در اختیار پزشک معالج قرار دهید. اطلاعاتی مانند اینکه:
پزشک متخصص بعد از معاینه، ممکن است آزمایشاتی از قبیل آزمایش ادرار یا آزمایش خون را برای کودک تجویز کند. این آزمایشها اغلب برای تست عفونت یا دیابت انجام میشود.
بررسیها حاکی از آن است که ۲۰٪ از کل کودکان ۵ ساله و ۱۰٪ بچههای ۷ ساله، دچار این بیماری هستند و از این تعداد، تا ۲۰٪ نیز برخی از بی اختیاریهای روز را دارند. دختران اغلب زودتر از پسران، کنترل مثانه را میآموزند و شبادراری در پسران شایعتر و بی اختیاری روزانه در دختران نیز شایعتر است.
در بسیاری از موارد، شبادراری بهمرور زمان از بین میرود و نیازی به درمان ندارد. اما در برخی موارد هم، درمان پیچیده است و نیاز به صبر و حوصله دارد. معمولا این بیماری برای کودکان و والدین بسیار استرسزاست. زیرا، کیفیت زندگی در کودکانی که بی اختیاری دارند بهشدت کاهش مییابد.
البته روشهای زیادی هم برای درمان این بیماری وجود دارد. مانندِ اینکه:
نظرات کاربران