ممکن است نوزادان با بیماریهای مختلفی متولد شوند یا به دلایلی دچار بیماری شوند، که یکی از این موارد کم خونی از همان بدو تولید یا پس از تولد است. در کم خونی در نوزادان تعداد گلبولهای قرمز خون در بدن نوزاد کمتر از حد طبیعی است.
چنین مشکلی میتواند به دلایل مختلفی از جمله کودک نارس، از بین رفتن زودهنگام گلبولهای قرمز، عدم تولید کافی گلبول قرمز یا از دست رفتن خون زیاد ایجاد شده باشد.
بسیاری از نوزادانی که دچار کم خونی هستند، نیازی به درمان ندارند. در ادامه این مقاله به این نوع بیماری در نوزادان بهطور کامل می پردازیم تا والدین آگاهی کاملی داشته باشند.
تعداد گلبولهای قرمز خون در این نوزادان کمتر از حد طبیعی است. سلولهای قرمز خون موظف به انتقال اکسیژن در بدن هستند.
یک نوزاد متولد شده ممکن است به دلایل مختلفی دچار کم خونی شده باشد، این موارد احتمالی شامل موارد زیر است:
در اغلب مواقع اکثر نوزادان در چند ماه ابتدایی زندگی خود دچار کم خونی هستند که به عنوان کم خونی فیزیولوژیک شناخته میشود. دلیل ایجاد این کم خونی این است که بدن کودک به سرعت در حال رشد است، به همین جهت کمی زمان میبرد تا تولید سلولهای قرمز افزایش پیدا کند.
این مشکل زمانی رخ میدهد که گروه خونی مادر و نوزاد با یکدیگر مطابقت نداشته باشد. این دسته از نوزادان معمولا دارای زردی هستند، که منجر به زرد شدن پوست آنها میشود. در برخی از نوزادان نیز کم خونی میتواند به دلایل دیگری همچون عفونت یا اختلالات ژنتیکی ایجاد شده باشد.
گاهی ممکن است زمانی که نوزاد متولد میشود و در بخش مراقبتهای ویژه قرار میگیرد، نیاز به آزمایشات مکرر خون باشد. در حقیقت این آزمایشات لازم است؛ چراکه باید وضعیت کودکان به درستی توسط پزشک بررسی شود و درمان مناسب انجام گیرد.
حال خونی که گرفته میشود، به سرعت جایگزین نمیشود و در نهایت منجر به کم خونی نوزاد خواهد شد.
تعداد گلبولهای قرمز کمتری در بدن نوزادانی که زودرس به دنیا میآیند، وجود دارد. همچنین این سلولهای قرمز خون در مقایسه با گلبولهای قرمز در نوزادان کامل، طول عمر کمتری دارند.
از دلایل دیگر آن میتوان به خونریزی داخلی و انتقال خون بین مادر و کودک در حالی که نوزاد در رحم است، اشاره کرد.
بسیاری از نوزادانی که مبتلا به کم خونی هستند، هیچ علائمی ندارند. در صورت ایجاد علائم ممکن است چنین مواردی وجود داشته باشد:
کم خونی در نوزادان تنها با آزمایش خون توسط پزشک تشخیص داده میشود. آزمایشاتی که برای کمک به تشخیص کم خونی مورد بررسی قرار میگیرد، شامل موارد زیر است:
هموگلوبین، پروتئین در گلبولهای قرمز خون است، که وظیفه حمل اکسیژن را به همراه دارد.
درصد گلبولهای قرمز در حجم کل خون مورد بررسی قرار میگیرد.
درصدی از گلبولهای قرمز نابالغ خون هستند. در این مورد تعداد سلولهای جدید مورد بررسی قرار میگیرد.
جراح اطفال پس از بررسیهای لازم مشخص میکند که بهترین روش درمانی برای کودک شما چیست. بسیاری از نوزادانی که دچار کم خونی هستند، نیازی به درمان خاصی ندارند. نوزادان نارس یا نوزادانی که دچار بیماری حادی هستند، ممکن است به انتقال خون برای افزایش تعداد گلبولهای قرمز خون در بدن نیاز داشته باشند.
همچنین برخی از نوزادان تحت درمان دارویی قرار میگیرند تا با مصرف دارو به آنها کمک شود و سلولهای قرمز بیشتری تولید کنند. علاوه بر این موارد، تغذیه در این دسته از کودکان بسیار حائز اهمیت است؛ چراکه، رژیم غذایی مناسب برای کودکان در ساختن گلبولهای قرمز کمک بسزایی برای درمان خواهد کرد.
نظرات کاربران