تهران - میدان ونک خیابان صانعی پلاک 50 طبقه 4 واحد 14
  • تلفن تماس 88662603-88888891(021)

  • آدرس ایمیل

علت کم وزنی نوزادان هنگام تولد چیست

کم وزنی کودکان هنگام تولد اصطلاحی است، که برای نوزادان کمتر از ۲۵۰۰ گرم هنگام تولد به کار برده می‌شود. برخی از نوزادان با وجود وزن کمی که هنگام تولد دارند، کاملا سالم‌اند. با این حال کم وزنی در برخی از نوزادان می‌تواند مشکل ساز باشد. متخصص اطفال راهکاری جهت کنترل و درمان این نوزادان در نظر خواهد گرفت.

از آنجایی که کم وزنی نوزادان می‌تواند مسئله‌ای نگران‌کننده برای والدین باشد، در این مقاله به‌طور کامل در خصوص این موضوع توضیحات لازم را خواهیم داد.

نکاتی که باید در خصوص کم وزنی کودکان بدانید

کم وزنی نوزادان می‌تواند مشکلاتی را در غذا خوردن، افزایش وزن و مقابله با عفونت‌ها ایجاد کند. همچنین در طولانی مدت ممکن است با بیماری‌هایی مواجه شوند. در ادامه نکات مهم را در این باره برای شما ذکر خواهیم کرد:

  • برخی از نوزادان کم وزن سالم هستند؛ اما، برخی دیگر با مشکلات جدی روبه‌رو می‌شوند.
  • زایمان زودرس (زایمان قبل از ۳۷ هفتگی) و محدودیت در رشد جنین از مهم‌ترین دلایل کم وزنی نوزادان است.
  • در دوران بارداری حتما باید تحت نظر پزشک باشید.
  • با پزشک خود در خصوص نکاتی که برای جلوگیری از کم وزنی نوزاد مهم است، مشورت داشته باشید.

علت کم وزنی نوزادان چیست؟

دو دلیل مهم در رابطه با کم وزنی نوزادان وجود دارد که در ادامه برای شما ذکر خواهیم کرد:

زایمان زودرس

منظور از زایمان زودرس تولد قبل از ۳۷ هفتگی بارداری است. مواقعی که کودکان زودتر از ۳۷ هفتگی متولد می‌شوند، زمان کمتری برای رشد و افزایش وزن در رحم مادر دارند. هر چه نوزاد زودتر متولد شود، وزن کمتری نیز خواهد داشت.

محدودیت رشد جنین

منظور از محدودیت رشد جنین این است، که کودک افزایش وزن لازم قبل از تولد را ندارد. نوزادانی که در رحم مادر رشد محدودی دارند، ممکن است هنگام تولد وزن کمی داشته باشند. یکی از دلایل ایجاد چنین مشکلی می‌تواند کمبود وزن مادر باشد.

برخی اوقات نیز ممکن است ایجاد مشکلی در رحم از دیگر مواردی باشد که منجر به کم وزنی نوزادان می‌شود. جهت مراقبت‌های طی بارداری با انجام سونوگرافی بررسی‌های لازم را انجام می‌دهند.

در صورتی که متوجه عدم رشد کافی جنین در رحم شوند، بررسی‌های بیشتری برای کنترل چنین شرایطی انجام می‌دهند. علاوه بر سونوگرافی آزمایشات دیگری مانند بررسی ضربان قلب و بررسی عفونت نیز انجام می‌گیرد. چنانچه مشکل ایجاد شده در مادر درمان شود، می‌تواند به بهبود رشد جنین در بارداری کمک کند.

زایمان زودرس و محدودیت رشد جنین ممکن است به دلیل شرایطی باشد که جنین در رحم تحت تاثیر مشکلاتی اعم از عفونت و نقایص مادرزادی قرار می‌گیرد. نقص مادرزادی مشکلی است که از همان ابتدای تولد نوزادان وجود دارد.

نقایص مادرزادی شکل و عملکرد یک یا چند قسمت از بدن را تغییر می‌دهند. چنین مشکلاتی می‌تواند در سلامت کلی بدن، چگونگی رشد یا نحوه عملکرد بدن مشکلاتی ایجاد کند. محدود شدن رشد جنین در رحم یکی از مواردی است که می‌تواند منجر به کم وزنی نوزادان شود.

عوامل تاثیرگذار در کم وزنی نوزادان

همانطور که پیش از آن برای شما ذکر کردیم، برخی از موارد ممکن است شما را بیش از سایرین در معرض خطر تولد نوزادانی با وزن کم رو‌به‌رو کند. این نکته را به خاطر داشته باشید، وجود یک عامل خطر به این معنی نیست که شما قطعا نوزادی با وزن کم به دنیا خواهید آورد. موارد تاثیر گذار به شرح زیر است:

زایمان زودرس

زایمان که قبل از ۳۷ هفتگی بارداری شروع می‌شود.

بیماری‌های مزمن

زمانی که برخی از بیماری‌ها بارها و بارها رخ می‌دهد یا اینکه به‌صورت طولانی مدت وجود دارد، می‌تواند مشکلاتی از قبیل کم وزنی نوزادان را ایجاد کند. این بیماری‌ها می‌تواند شامل مشکلات مرتبط با فشار خون بالا، دیابت، مشکلات قلبی، ریوی و کلیوی باشد.

مصرف دارو

مصرف برخی از داروها برای درمان بیماری‌هایی مانند فشار خون بالا، لخته شدن خون و صرع ممکن است عارضه‌هایی را به همراه داشته باشد. حتما در رابطه با داروهایی که مصرف می‌کنید با پزشک خود مشورت داشته باشید، ممکن است لازم باشد از مصرف برخی از داروها خودداری کنید.

عفونت‌ها

برخی از عفونت‌ها، به خصوص عفونت‌های رحمی در دوران بارداری می‌تواند منجر به کاهش رشد کودک در بارداری شود. به‌طور کلی سیتومگالو، سرخجه، آبله مرغان، توکسوپلاسموز و برخی از عفونت‌های مقاربتی از مواردی است که می‌توانند تاثیرگذار باشند.

مشکلات مربوط به جفت

جفت در رحم رشد کرده و غذا و اکسیژن جنین را از طریق بند ناف تامین می‌کند. زمانی که مشکلاتی در جفت وجود داشته باشد، می‌تواند جریان اکسیژن و مواد مغذی را به کودک کاهش دهد و در نهایت منجر به محدودیت رشد جنین شود.

عدم وزن کافی در بارداری

خانم‌هایی که در بارداری وزن کافی ندارند، نسبت به خانم‌هایی که وزن مناسب و کافی دارند، کودکان کم وزنی به دنیا می‌آورند.

سابقه تولد نوزاد کم وزن

زمانی که مادر در گذشته نوزادی نارس یا نوزادی با وزن کم به دنیا آورده باشد، احتمال ایجاد چنین مشکلی در آینده نیز وجود خواهد داشت.

بارداری چند قلو

بیش از نیمی از نوزادان که چند قلو هستند، دچار کم وزنی می‌شوند.

مصرف سیگار، نوشیدن الکل و استفاده از برخی از داروهای ممنوعه

کشیدن سیگار در بارداری، منجر به کم وزنی نوزادان می‌شود. در حقیقت مصرف این موارد ممنوع باعث کاهش رشد جنین در رحم می‌شود و می‌تواند خطر تولد زودرس و نقایص مادرزادی را افزایش دهد.

هوای آلوده

برای خانم‌هایی که هوای آلوده یا دارای سرب را تنفس می‌کنند، احتمال کم وزنی نوزادان وجود خواهد داشت.

خشونت خانگی

چنین مشکلی زمانی رخ می‌دهد که شریک زندگی شما، آزار جسمی، جنسی و عاطفی ایجاد کند.

مشکلات و بیماری‌های رایج در نوزادان کم وزن

نوزادان کم وزن نسبت به نوزادانی که با وزن طبیعی متولد می‌شوند، در اغلب مواقع هنگام تولد بیشتر دچار مشکل هستند. در حقیقت برخی از آنها می‌بایست به بخش مراقبت‌های ویژه (NICU) نوزادان منتقل شوند. در ادامه هرگونه مشکلات احتمالی در پی کم وزنی نوزادان هنگام تولد برای شما ذکر خواهیم کرد:

مشکلات تنفسی مانند سندرم دیسترس تنفسی

در این سندرم نوزادان قادر نیستند به خوبی نفس بکشند. این دسته از نوزادان، پروتئینی به نام سورفکتانت ندارند که از کیسه هوای کوچک ریه‌ها محافظت کند. درمان با کمک سورفکتانت به این نوزادان کمک می‌کند تا راحت‌تر تنفس کنند.

خونریزی در مغز

اغلب خونریزی‌های مغزی خفیف است و بدون هیچ مشکلی برطرف می‌شود. چنانچه خونریزی شدید باشد، فشار زیادی به مغز وارد می‌شود و باعث تجمع مایعات در مغز خواهد شد. چنین موردی می‌تواند آسیب مغزی را در پی داشته باشد. در بعضی از موارد متخصص اطفال ممکن است لوله‌ای در مغز کودک وارد کند تا مایع تخلیه شود.

مجرای شریانی باز (PDA)

در این بیماری شکاف بین دو رگ اصلی خونی که از قلب خارج می‌شوند، به درستی بسته نمی‌شود. این شرایط منجر به جاری شدن خون اضافی به ریه‌ها می‌شود. در بسیاری از نوزادان مبتلا به PDA دهانه باز، خودبه‌خود پس از چند روز بعد از تولد بسته می‌شود. برخی از نوزادان مبتلا به این مشکل، نیاز به مصرف دارو یا جراحی دارند.

انتروکولیت نکروزان

انتروکولیت نکروزان مشکلی در روده کودک است. روده‌ها لوله‌ای شکل هستند که بخشی از دستگاه گوارش را تشکیل می‌دهد. دستگاه گوارش به بدن کمک می‌کند تا مواد غذایی را تجزیه کند.

انتروکولیت نکروزان یا همان NEC می‌تواند شرایطی خطرناک برای نوزاد باشد و منجر به مشکلات تغذیه‌ای، ایجاد تورم در شکم و سایر مشکلات شود. این دسته از نوزادان با آنتی بیوتیک تحت درمان قرار می‌گیرند.

در حین بهبودی روده، تغذیه کودک به جای دهان از طریق تزریق تامین می‌شود. در برخی از مواقع نادر ممکن است کودک نیاز به جراحی داشته باشد.

رتینوپاتی نارس (ROP)

یک بیماری چشمی است که بسیاری از نوزادان نارس درگیر این مشکل می‌شوند. چنین مشکلی زمانی رخ می‌دهد که شبکیه نوزاد در هفته بعد از تولد کاملا رشد نکند. شبکیه بافت عصبی است که در پشت چشم قرار دارد.

این عارضه معمولا در هر دو چشم تاثیر می‌گذارد. چنین مشکلی نیاز به درمان فوری دارد. در صورتی که بررسی و درمان به موقع انجام نشود، حتی می‌تواند باعث نابینایی نوزاد شود.

زردی

در زردی نوزادان چشم و پوست کودک زرد به نظر می‌رسد. چنین حالتی در مواقعی رخ می‌دهد که مقدار زیادی بیلی روبین در خون وجود داشته باشد. زمانی که کبد کاملا رشد نکرده باشد، چنین اتفاقی رخ می‌دهد. نوزادان مبتلا به زردی شدید ممکن است با نوردرمانی، انتقال خون یا ایمونوگلوبین درمان شوند.

عفونت

سیستم ایمنی، بدن شما را در برابر عفونت محافظت می‌کند. سیستم ایمنی بدن نوزادان نارس ممکن است به‌طور کامل تکامل نیافته باشد و منجر به عفونت شود.

کم وزنی در نوزادان احتمال ایجاد چه مشکلاتی در آینده برای آنها ایجاد می‌کند؟

نوزادانی که با وزن کم متولد می‌شوند، در اواخر زندگی ممکن است نسبت به دیگر نوزادان با مشکلاتی همچون موارد زیر مواجه شوند:

 

 

مطالب مرتبط

نظرات کاربران