فقر آهن در کودکان میتواند رشد آنها را تحت تاثیر قرار دهد و منجر به کم خونی شود. آهن یک ماده مغذی است که برای رشد و تکامل کودک شما بسیار ضروری است. برخی از کودکان این ماده مغذی را به اندازه کافی در بدن ندارند.
علت ایجاد فقر آهن در کودکان باید مشخص کرد تا روشهای پیشگیری و درمان مناسبی در نظر گرفته شود.
آهن به انتقال اکسیژن از ریهها به سایر نقاط بدن کمک میکند. همچنین به ماهیچهها در ذخیره و استفاده از اکسیژن نیز کمک خواهد کرد.
در صورتی که رژیم غذایی کودک شما فاقد آهن باشد، ممکن است دچار فقر آهن شود. فقر آهن در کودکان یکی از مشکلات بسیار رایج است.
چنین مشکلی میتواند در سطح مختلفی ایجاد شود، از کمبود خفیف تا کم خونی در نوزادان ناشی از فقر آهن میتواند ایجاد شود.
در کم خونی ناشی از فقر آهن، در خون گلبولهای قرمز سالم کافی وجود ندارد. در صورتی که فقر آهن درمان نشود، میتواند بر رشد و تکامل کودک تاثیرگذار باشد.
نوزادان با آهن ذخیره شده در بدن خود متولد میشوند؛ اما، مقداری آهن اضافی ثابت برای رشد و تکامل سریع کودک نیاز است. در ادامه راهنمای نیاز به آهن در سنین مختلف آورده شده که به شرح زیر است:
نوزادان و کودکانی که در معرض این عارضه هستند به شرح زیر است:
دختر خانمهای نوجوان نیز در معرض خطر بیشتر کمبود آهن هستند؛ زیرا، در طول قاعدگی آهن بیشتری از دست میدهند.
فقر آهن باعث عدم عملکرد صحیح شما میشود. با این حال بیشتر علائم فقر آهن در کودکان تا زمانی که کم خونی ناشی از فقر آهن رخ ندهد، ظاهر نمیشود. در صورتی که فرزند شما عوامل خطر فقر آهن را دارد، با پزشک در میان بگذارید.
علائم فقر آهن شامل موارد زیر است:
اگر به کودکتان شیر خشک غنی شده با آهن میدهید، قطعا مقدار آهن مورد نیاز را دریافت خواهد کرد.
اگر به نوزاد خود شیر میدهید، در خصوص مکمل آهن با پزشک مصرف کنید. مکمل آهن ممکن است بهصورت قطرهای باشد که باید طبق میزان تجویز شده به کودک خود دهید. همچنین میتواند در یک مکمل ویتامین گنجانده شده باشد.
در ادامه چند توصیه کلی وجود دارد:
از ۴ ماهگی به بعد باید به نوزادان مکمل آهن بدهید. تا زمانی که دو تا چند وعده در روز از غذاهای غنی از آهن مانند غلات غنی شده یا آهن یا گوشت پوره شده دهید. اگر به کودک خود بیشتر شیر خشک غنی شده با آهن میدهید، از دادن مکمل خودداری کنید.
به نوزادان نارس از ۲ هفتگی مکمل آهن بدهید. مکمل دادن را تا یک سالگی ادامه دهید. اگر اکثر تغذیههای کودک شما از شیر خشک است، از دادن مکمل خودداری کنید.
از دیگر راهکارهای موثر به شرح زیر است:
معمولا این عارضه در کودکان با چنین راهکارهایی توسط جراح اطفال تشخیص داده میشود:
انجام آزمایش خون جهت بررسی این موارد:
جهت رد سایر انواع کم خونی به آزمایشات دیگری نیاز خواهید داشت.
نظرات کاربران