تهران - میدان ونک خیابان صانعی پلاک 50 طبقه 4 واحد 14
  • تلفن تماس 88662603-88888891(021)

  • آدرس ایمیل

علت عدم وزن گیری کودکان

عدم وزن گیری نوزادان

علت عدم وزن گیری کودکان را در این مقاله بررسی خواهیم کرد. کاملا طبیعی است که نوزادان سالمی که از شیر مادر خود تغذیه می‌کنند، در چند روز ابتدایی مقدار کمی دچار کاهش وزن شوند.

نوزادان پس از ۲ هفتگی شروع به رشد و افزایش وزن می‌کنند. تا پایان یک سالگی وزن کودکان باید سه برابر شود. با این حال ممکن است برخی از نوزادان آن‌طور که انتظار می‌رود افزایش وزن نداشته باشند. 

گاهی والدین نگران می‌شوند که چه عاملی مانع افزایش وزن در کودکان م‍ی‌شود. به همین جهت در ادامه در این خصوص توضیحات لازم را خواهیم داد.

علت عدم وزن گیری نوزادان چیست؟

جهت افزایش وزن، کالری دریافتی کودک باید بیش از کالری مصرفی او باشد. سه عاملی که از افزایش وزن نوزادان جلوگیری می‌‌کند به شرح زیر است:

  • کالری کافی دریافت نمی‌شود.
  • کالری دریافتی جذب نمی‌شود.
  • بیش از حد کالری می‌سوزاند.
بیماری سلیاک

عدم دریافت کالری کافی

نوزادان سالم که از شیر مادر تغذیه می‌کنند باید هر دو الی سه ساعت از شیر مادر تغذیه شوند. نوزادانی که از شیر خشک تغذیه می‌کنند، هر سه ساعت نیاز دارند که به مقدار کافی مصرف کنند.

با بزرگ شدن نوزاد، فاصله زمانی بین مصرف شیر نیز افزایش پیدا می‌کند، اما برخی از کودکان ممکن است کالری مورد نیاز خود را به چنین دلایلی دریافت نکنند:

خواب کودکان

نوزادان تازه متولد شده در اکثر مواقع خواب هستند، نباید منتظر باشید که کودکتان از خواب بیدار شود و به او شیر دهید. باید هر ۲ الی ۳ ساعت یکبار حتی اگر خواب بود، او را بیدار کنید و شیر دهید.

نحوه شیر خوردن

نوزادان باید مکیدن، تنفس و بلع را هماهنگ کنند. ممکن است کمی زمان ببرد تا همه موارد را به خوبی یاد بگیرند. در صورتی که این موارد ذکر شده هماهنگ نباشند ممکن است به اندازه نیاز نتوانند شیر بخورند.

مشکل در مکیدن

باید کودک کاملا در آغوشتان باشد و مطمئن باشید که هاله سینه کاملا در دهانش قرار دارد. اگر متوجه مشکلی در دهان و زبان کودک خود شده‌اید که مانع از خوردن شیر می‌شود، باید با مشاوره شیردهی در میان بگذارید.

شروع غذا خوردن

متخصصان اطفال توصیه می‌کنند که باید مصرف غذاهای کمکی و جامد بعد از ۶ ماهگی هنگامی که نوزاد آمادگی نشان می‌دهد، شروع شود. حتی پس از شروع غذای کمکی باید بیشتر کالری از شیر خشک یا شیر مادر تامین ‌شود.

گاهی ممکن است با شروع غذای کمکی کاهش وزن رخ دهد. به همین جهت توصیه می‌شود که کودک پس از شروع غذای جامد، از شیر مادر یا شیر خشک نیز تغذیه کنند.

نوزادان نارس

مشکل در جذب کالری

دسته‌ای دیگر از کودکان کالری کافی دریافت می‌کنند، اما قادر به جذب نیستند. در ادامه علت ایجاد چنین مشکلی را برای شما ذکر خواهیم کرد:

رفلاکس معده

رفلاکس معده در کودکان منجر به آن می‌شود که کودک هر آنچه که خورده است را بالا بیاورد. میزان تف کردن یا بالا آوردن شیر بر جذب کالری تاثیر می‌گذارد.

آلرژی و حساسیت غذایی

حساسیت غذایی در کودکان شایع نیست. اگر کودک مشکوک به آلرژی است، حتما باید به پزشک مراجعه کنید. 

گاهی هضم گلوتن و محصولات لبنی برای کودکانی که دچار حساسیت غذایی هستند، می‌تواند چالش برانگیز باشد و باعث تحریک روده شود.

اگر کودک شما از حساسیت غذایی رنج می‌برد، باید یک رژیم غذایی برای او در نظر بگیرید که منجر به جلوگیری از اسهال شود. 

اگر نوزاد شما از شیر خشک یا کمک غذایی خاصی مصرف می‌کند و دچار چنین مشکلاتی است، باید رژیم غذایی او را تحت نظر پزشک تغییر دهید.

بیماری سلیاک

اولین علائم ناشی از این بیماری می‌تواند مدت کوتاهی پس از شروع مصرف غذاهای جامد مانند غلات ظاهر شود. چنین حساسیتی به گلوتن و درد معده همراه با اسهال می‌تواند جذب مواد مغذی را دشوار کند.

زردی

تحقیقاتی که درباره زردی در نوزادان انجام گرفته است، نشان می‌دهد که نوزادان مبتلا به زردی شدید بیشتر در معرض کاهش وزن قرار می‌گیرند.

نوزادانی که بیش از حد کالری می سوزانند

برخی از کودکان به کالری بیشتری نیاز دارند، زیرا کالری دریافتی خود را به سرعت می‌سوزانند.

نوزادان نارس

نوزادانی که قبل از ۳۷ هفتگی متولد می‌شوند، نسبت به نوزادان کامل نیاز به کالری بیشتری دارند. از آنجا که مغز تکامل نیافته است، برخی از عصب‌هایی که احساس نیاز به تغذیه را در نوزادان ایجاد می‌کند، عملکرد درستی ندارند.

مشکلات تنفسی

نوزادانی که دچار مشکلات تنفسی هستند، به کالری بیشتری نیاز دارند، چرا که بدن باید تلاش زیاد برای رشد بافت را جبران کند.

بیماری قلبی

تحقیقات نشان داده است که کودکان مبتلا به بیماری‌های قلبی ۴۰ درصد انرژی بیشتری مصرف می‌کنند.

زردی

چگونه کودک می‌تواند وزن متعادلی داشته باشد؟

راهکارهای زیادی وجود دارد که می‌توانید برای افزایش وزن نوزاد انجام دهید:

شیردهی خود را افزایش دهید

اگر احساس می‌کنید که میزان شیر شما برای نیاز کودک شما کافی نیست، نگران نباشد راهکارهایی جهت افزایش شیر وجود دارد. 

کودکتان را نزدیک خود نگه دارید و هر یک الی دو ساعت به او شیر دهید و استراحت کنید. همچنین باید مکمل‌های بعد از زایمان را مصرف کنید. 

تحقیقات انجام گرفته در این زمینه نشان می‌دهد که مصرف شنبلیله، رازیانه، خرما و… به افزایش تولید شیر کمک می‌کند.

کالری دریافتی کودک را افزایش دهید

اگر نوزاد از شیر مادر تغذیه می‌کند، باید مطمئن شوید که شیر را کاملا می‌خورد. سپس برای افزایش کالری دریافتی باید شیر خشک را به میزانی که پزشک برای شما تعیین کرده است، بدهید.

گاهی ممکن است جراح اطفال صلاح بداند که نوع شیرخشک را بر اساس فرمولاسیون تغییر دهید تا کودک کالری بیشتری را دریافت کند. 

حتما این نکته را در نظر داشته باشید که باید کودک شیر مادر را بخورد سپس به شیر خشک به او داده شود.

 

 

 

 

مطالب مرتبط

نظرات کاربران